miercuri, 18 septembrie 2013

Conţinutul probei scrise - Bacalaureat la disciplina Limba şi literatura română

Proba scrisă la română încearcă să evalueze competenţe distincte în acord cu programa în vigoare (în octombrie sau noiembrie aflăm dacă se schimbă ceva).

 Subiectul I 
 Are la bază un text de lucru urmat de 9 itemi (cerinţe) vizând nivelul fonetic, lexical, morfologic şi semantic al limbii, precum şi competenţele de înţelegere a unui text literar;
 Exemplu:  - identificarea de sinonime sau antonime contextuale;
                 - explicarea rolului cratimei;
                 - alcătuirea unui enunţ cu o expresie / locuţiune;
                 - precizarea perspectivei autorului;
                 - explicarea rolului stilistic al unui timp / mod verbal;
                 - identificarea a două teme / motive literare;
                 - ilustrarea a două caracteristici ale genului literar identificate în text;
                 - comentarea în 3-5 rânduri a unei secvenţe din text; etc.

Subiectul II
  Constă în alcatuirea unui eseu în care este susţinută propria opinie cu privire la o temă dată (ce vine să înlocuiască citatele din anii precedenţi).
  Exemplu: "Scrie un text argumentativ de 150-300 de cuvinte (15-30 de rânduri) despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă" (sesiunea iulie, 2013, profil real-tehnologic)

Subiectul III
   Se referă la un eseu de tip comentariu de text literar studiat (epic, liric sau dramatic). Aici programa nu este extrem de specifică, ci urmăreşte cunoaşterea a cel puţin unui text aparţinând autorilor canonici, la aceasta adăugându-se speciile literare ce trebuie urmărite (roman, nuvelă, comedie, dramă, etc).
   Eseul nu trebuie să fie sub 2 pagini (altfel se pierd 14 p. cel puţin) şi să nu depăşească 3 pagini, urmărind cerinţele specificate. În partea dreaptă a paginii de pornire veţi găsi nişte repere grupate pe autori pentru fiecare text literar. Acestea nu trebuie învăţate cuvânt cu cuvânt, dar vă pot ajuta să nu vă pierdeţi în detalii inutile (şi nepunctate).
  Încercaţi să vă structuraţi singuri câte un eseu pentru fiecare specie şi autor menţionat, luând postările doar ca puncte de reper. Aşezaţi-le frumos în pagină (scrisul se punctează) şi depozitaţi-le într-un dosar de "literatură pt. bac"! Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu